Browar

Rzemieślniczy zakład w Kochłowicach…

Lokalny charakter, globalne zacięcie. Oddolna inicjatywa piwnych specjalistów z Kluczborka. Tu warzy się smaczne piwo z kraftową nutą, z wykorzystaniem najwyższej jakości, naturalnych składników.

A początek? Klasyczny. Wszystko zaczęło się „przy piwie”. Trzech kumpli podczas zwykłego towarzyskiego spotkania wpadło na pomysł uwarzenia własnego złocistego trunku. Luźna myśl, idea, decyzja. Później przyszło faktyczne planowanie, które było właściwie porządkowaniem posiadanej wiedzy, rzuconych pomysłów i naszych, Polskich realiów. Oprócz posiadanego know-how, bo każdy miał określone zajęcie związane z przemysłem, nie mieli zbyt wiele, a przed nimi mnóstwo płotków do przeskoczenia. Tak ruszyła lawina, która doprowadziła do powstania marki BROWAR W CIENIU.

Minęło kilka lat od pierwszego rzucenia hasłem „zróbmy swoje piwo” do pierwszej napełnionej butelki. Dzięki pasji do warzenia piwa, posiadanemu doświadczeniu, know-how i ogromnej determinacji trzech kumpli z Kluczborka otworzyło swój własny browar. Koncepcja przedsięwzięcia wielokrotnie ewoluowała i zmieniała formę, momentami drastycznie, jednak wszyscy wierzą, że już teraz kiedy ruszyła „produkcja”, są we właściwym miejscu i choć z początku zanosiło się na tradycyjne klimaty starej stodoły to ostatecznie BROWAR W CIENIU to nowoczesna hala produkcyjna. W procesie warzenia wykorzystywane są nowoczesne technologie, indywidualnie i autorsko projektowane sprzęty  oraz urządzenia, a całość jest niemal w pełni zautomatyzowana. Technologicznie „szyte na miarę” rozwiązania mają za cel ułatwić nieustanny rozwój firmy i jej produktów, pozwalają też wyjść naprzeciw oczekiwaniom wszystkich tych, którzy po prostu lubią smak dobrego piwa. Tu warto podkreślić fakt, iż w Polsce ma miejsce właśnie swoista piwna rewolucja, gdzie co roku powstaje kilkaset mini-browarów.

BROWAR W CIENIU to prawdziwe piwne rzemiosło. Ciężka praca i nastawienie na właściwy efekt, którym jest smaczny napój z dodatkami chmielu to determinanty działalności firmy. Założyciele postawili sobie za cel zrobienie czegoś „ekstra”, czegoś co nie będzie typowym piwem koncernowym, ani też typowym „kraftem”, gdzie niejednokrotnie konsumenci mają problem ze zdefiniowaniem smaku, a etykieta na butelce to „zły sen starej teściowej” i niestety nic się z niej nie dowiedzą. Nie-przekombinowane, smaczne i proste w formie, ma m.in.  gasić pragnienie w letnie dni, gdzie należy je spożywać schłodzone, siedząc wygodnie… w cieniu.

Właściwe podejście

W procesie produkcji wykorzystywane są starannie dobrane składniki – słody, chmiel i krystalicznie czysta woda. Dzięki nim powstaje nasze, lokalne piwo, które ma nawiązywać do działalności kluczborskich przedwojennych browarów, z których to właśnie wywodził się ceniony niegdyś KREUZBURGER HELL.

Od momentu wejścia na rynek BROWARU W CIENIU ma w swojej ofercie trzy podstawowe i, póki co, niezmienne produkty (w różnych stylach piwnych), a dokładniej:

  • Jasne – typu kolońskiego.
    Piwo górnej fermentacji, typ koloński, warzone w tradycyjny sposób – w otwartych kadziach; wyprodukowane ze słodów jęczmiennych i pszenicznych. Jasne i lekkie, o złotym kolorze. Aromat jasnego pieczywa z akcentami owocowymi. Niepasteryzowane. Niefiltrowane.
  • Czerwone – typu irlandzkiego (RED IRISH ALE).
    Piwo górnej fermentacji, typu irlandzkiego, warzone w tradycyjny sposób – w otwartych kadziach; wyprodukowane ze słodów jęczmiennych. Lekkie do spożycia, o kolorze bursztynowo-czerwonym. Aromat karmelowy, lekko słodowy. Niepasteryzowane. Niefiltrowane.
  • Pszeniczne – z amerykańskich słodów (AMERICAN WHEAT).
    Piwo górnej fermentacji, typu american wheat, warzone w tradycyjny sposób – w otwartych kadziach; wyprodukowane ze słodów pszenicznych i jęczmiennych. Naturalnie mętne, o słomianym kolorze. Aromat cytrusowy, lekko biszkoptowy. Niepasteryzowane. Niefiltrowane.

Kwestią czasu pozostaje uwarzenie, a następnie „wypuszczenie” nowych piw, w nowych stylach. Pracownicy browaru są również otwarci na produkcję „pod zamówienie”, indywidualnych, limitowanych serii, z wykorzystaniem personalizowanego oznakowania butelek i z szytymi na zamówienie materiałami POS takimi jak opakowania zbiorcze i ekspozycyjne.

„Lokalny charakter, globalne zacięcie” – to hasło przyświecające działalności browaru z Kochłowic (między Byczyną a Kluczborkiem) i wyznacza kierunek, w którym zmierza i zmierzać będzie firma. Pamiętając skąd pochodzą mając aspiracje i plany zdobywać rynki zagraniczne, nie ograniczając się przy tym do rynków krajowych, czy specjalistycznych grup odbiorców, jakimi mogą być chociażby fani-beerofile. BROWAR W CIENIU to dobre piwo… Ba! Nawet bardzo dobre i do tego smaczne.

Zdrówko!

Rzemieślniczy zakład w Kochłowicach…

Lokalny charakter, globalne zacięcie. Oddolna inicjatywa piwnych specjalistów z Kluczborka.

Tu robimy smaczne piwo z kraftową nutą, z wykorzystaniem najwyższej jakości, naturalnych składników