Nasze Dziedzictwo

Tradycja z regionu opolskiego – Dziedzictwo Kulinarne  ©

Nasz browar, jako lokalny producent, został doceniony nie tylko przez stałych odbiorców, ale również przez Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego i od 2019 roku jest jej członkiem poprzez Regionalną Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Opolskiego.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest stowarzyszeniem, do którego należą regiony z całej Europy, a którego działania dotyczą promocji i poprawy jakości lokalnej żywności oraz wzmacniania regionalnej tożsamości. Idea Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego została po raz pierwszy wprowadzona w Regionie Południowo-Wschodniej Skanii w Szwecji oraz na Duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. Projekt rozwijał się bardzo szybko i zdobywał coraz większe zainteresowanie wśród przedsiębiorców oraz władz lokalnych, jak również innych regionów na terenie całej Europy. Dziś sieć tworzy 46 regionów europejskich.

Ideą Sieci jest promocja potraw i produktów żywnościowych o charakterze regionalnym, dlatego dotyka ona nie tylko żywność, ale także turystyki, rolnictwa, zdrowia, środowiska, oraz kultury poszczególnych regionów. Sieć ma ułatwić konsumentom oraz turystom na terenie Europy dostęp do lokalnej i regionalnej żywności wysokiej jakości.

Od 29 października 2008r. Województwo Opolskie jest pełnoprawnym członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Opolska siec „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie ” zrzesza podmioty, które aktywnie promują i rozwijają lokalną żywność oraz są dobrymi ambasadorami Opolskiego Dziedzictwa Kulinarnego w całej Europie. Każdy przedsiębiorca uczestniczący w Sieci Regionalnej po spełnieniu odpowiednich kryteriów ma prawo używać do promocji swoich produktów oznaczenia „Dziedzictwo Kulinarne”. Ten wspólny znak towarowy gwarancyjny został zarejestrowany w Urzędzie ds. Harmonizacji Rynku Wewnętrznego (OHIM) Unii Europejskiej. Turyści i konsumenci widząc ten znak mają pewność, że dane produkty, potrawy są związane z Regionem Opolskim. Wspólny symbol dla wszystkich regionów pozwala na łatwe dostosowanie go na potrzeby poszczególnych regionów oraz języki.

Ambicją Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest zaoferowanie turystom i konsumentom regionalnej żywności.
Wybrane restauracje, przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem spożywczym i gospodarstwa podkreślające ich regionalne powiązania są członkami europejskiej sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Certyfikat

W dniu 11 grudnia 2019 roku w restauracji Opolanka (Opole) miało miejsce uroczyste wręczenie certyfikatów i szyldów dla nowych członków sieci, wtedy też oficjalnie BWC odebrał własny certyfikat i z dumą go prezentuje.